TAVUK SUYU VE TAVUKLU BÜRYAN PİLAVI







Yemeğin tarifine geçmeden tavuk suyu yapımından bahsedeceğim. Ben bunyon kullanma taraftarı değilim. Bu yüzden buzluğumda her zaman tavuk suyu olur. Tavuk suyu yapmak için kereviz kökü ve taze zencefili de ayıklayıp, yeterli büyüklükte parçalara ayırıp buzdolabı poşetiyle istiflerim. Kışın tavuk suyuna havuç ve soğan da ekliyorum. Ama yazın sadece kereviz, defneyaprağı, adaçayı, tane karabiber ve tuz katıyorum. Kışın altını kapatmaya yakın limonda attığım oluyor. Soğuduğunda içindeki tavuğu alıp ayıklıyorum. Suyu da ince bir süzgeçle süzüyorum. Sonra direkt buzluğa.




Bu tarif annemin sofrasından. Lezzetli ve kolay bir yemek. Oldukça da doyurucu. Tek şartı domatesle pişmesi. Salçayla aynı tadı vermiyor. Gelelim malzemelere:

  • 2 büyük domates,
  • 1 büyük soğan,
  • 2 adet biber (eşim acı sevmediğinden çarliston kullanıyorum)
  • 2 su bardağı pirinç, 
  • tavuksuyu 
  • haşlanmış tavuk eti 
  • nane, tuz, karabiber.

Yapılışı: soğanları doğrayın küçük bir tencerede yağda öldürmeye başlayın. Onlar kızarmaya yakın minik doğradığınız biberleri ekleyip karıştırın. Rendelediğiniz domatesleri, tuz ve karabiberi de ilave edip pişmeye bırakın(Suyunu biraz çekmeli). Pilav tencerenize yağı ekleyip yıkayıp, süzdüğünüz pirinçleri kavurmaya başlayın. Pirinçler birbirine tutunmaya başlayınca 3 bardaktan az tavuk suyunu ve domates sosunu salın. Kuru nane ve tavukları da üstüne yayın. Kaynara çıkınca kısık ateşe alın. Suyunu çekip göz göz olunca kapatın altını demlensin. İşte bu kadar. Yanına da soğuk bir ayran afiyet olsun.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                         EDUBBA





Yorumlar