DÖKÜM TENCERE KULLANIMI VE HİNDİ GÖĞSÜ TANDIR




Öncelikle döküm tencereler üzerine bilgi vereyim. Oldukça pahalıdır ama güzel kullanırsanız ömürlüktürler. İçinin çizilme derdi yoktur. Düşük harlı ocakta tencereyi ısıtarak pişirmeye başlamalısınız. Et yemeklerinize mühürleme işlemi yaparsanız hafif ızgaramsı bir tat katar. İşiniz bittiğinde az bir deterjanla hemen yıkayıp kurulamanız lazım. Ocakta tekrar ısıtarak nemini almanız ve soğudunda hafif zeytin yağladığınız bir kâğıt havluyla yağlamanız lazım. Püf noktası işte bukadar. Böylece döküm tencere size hem sağlıklı, hem lezzetli sonuçlar sunar.

Gelelim hindi etine. Tavuk etiyle, kırmızı et arasında kalmış bir dokusu var. Göğüs eti oldukça kuru. Ancak ben dün sadece göğüs eti bula bildim markette onu almak zorunda kaldım. Onu da döküm tencerede tandır gibi pişirmek istedim. Lezzetli ve kolay tarifimize başlayalım:
  • 1 hindi göğüs eti
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • ½ çay bardağı zeytin yağ
  • Taze biberiye (çok yakışıyor tavsiye derim ama yoksa sıkıntı değil)
  • Baharatlar(zerdeçal, tuz, karabiber)



Öncelikle tencerenin ısınmasını sağladım. Bunu beklerken göğüsün her 2 yanına bıçakla kesikler attım.(hem daha iyi pişmesini sağladı hem baharatların aralara da girmesini) . Oda ısınında yumuşayan tereyağıyla yağladım.(çok fazla abartmayın, daha sıvı yağda ekliycez.) Mühürleme işlemine başladım. Bırakın önce bir taraf altın sarısı rengi alsın sonra diğer tarafa çevirin. Soğanı soyup dörde bölün. Sarımsakları soyun irice doğrayın ve ekleyin. Baharatları serpip diğer yüzünü de tatlandırın. Yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirin yarım su bardağı da kaynamış su ekleyin. Taze biberiyeleri etin üstüne koyun, aromasını o şekilde versin. Tencerenin kapağını kapatıp, en kısık ateşte 2 ya da 2 buçuk saat pişmeye bırakın. Etler lokum gibi pişip dağılmaya başlayınca olmuş demektir.


Yanına pilav, püre, lavaş ne isterseniz yakışır. Afiyet olsun.


Not: tencerenin dibinde kalan su ve yağ karışımını süzerek alın. 1 yemek kaşığı unu yarım çay bardağı sıvı yağla kavurun. Azar azar süt ekleyin. Süzdüğünüz karışımı koyun. Sos kıvamına gelsin.İçine tuz, karabiber, balla damak zevkinize göre tat verin. Gayet başarılı bir sosunuz olacak.

                EDUBBA






Yorumlar

Yorum Gönder